English

Yoga

Waarom Yoga Hart Zwolle?

Door mijn manier van lesgeven en persoonlijke sessies  ervaar jij je essentie van liefde, vrede, stilte, vrijheid en eeuwig en oneindig gelukzaligheid. 

Hoe wordt dan die essentie van je ware Zelf ervaren?

In de Yoga Asana komen alle acht stappen van Asthanga Yoga vanuit de Patanjali Yoga Sutra’s tot uiting. Yoga asana’s zijn subtiele processen om de energie in je lichaam te activeren en vervolgens deze terug te redigeren naar je ware Zelf, je essentie, waardoor je  toegang krijgt tot hogere dimensies waardoor de expressie van het komt. 

Ik geef les vanuit de acht stappen van Patanjali Yoga Sutra’s (tekening)

Yama

Niyama

Asana

Pranayama

Pratyahara

Dharana

Dhyana

Samadhi

 

In de Yoga Asana komen al deze acht stappen samen! Dit is de moeiteloze uitdrukking in je lichaam. Patanjali schrijft hierover ‘sthira sukham asanam’. Het lichaam is stabiel, comfortabel en zo vol van tevredenheid en geluk dat het niks meer nodig heeft. Omdat je lichaam niks meer nodig heeft kan het voor een langere duur roerloos moeiteloos stil zijn. Let op, dit is geen opgelegde moeiteloosheid, maar en expressieve moeiteloosheid.

je adem wordt zo subtiel, dat je haast niet meer ervaart dat je ademhaalt en je mind is stil er zijn geen gedachten meer.

 

Hoe ontstaat deze expressie in de les?

Door toepassen van Hatha yoga en Kriya Yoga technieken ben je je lichaam, adem en mind aan het opschonen waardoor de expressie van je ware zelf, je essentie kan komen. Die liefde, vrede, stilte, vrijheid en eeuwig onbegrensde geluk ervaar je dan in dit lichaam/ adem en mind. Hoe mooi is dat? 
De expressie van het Zelf is voorbij woorden en ervaringen. Maar om je toch een beeld te geven:
– In je lichaam wordt de moeiteloosheid ervaren alsof je gedragen wordt, zo licht bent als een veertje.
– In je mind wordt de moeiteloosheid ervaren als een wijdse onbegrensd open ruimte. De grote volle leegte in je mind.

– In je adem wordt de moeiteloosheid ervaren alsof je adem stilvalt. Je adem is dan zo subtiel dat je niet meer merkt dat je ademhaalt. 

Hatha Yoga & Kriya Yoga

In de naam Hatha komen de Sanskriet woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking.

Kriya Yoga is de Yoga van het handelen, van actie. Wanneer je onbaatzuchtig al je handelingen kan doen, dan ben je er! Dit is nog niet zo makkelijk voor de meeste mensen.
Om het simpel uit te leggen. Bij mij in de les breng je je linker- en rechterkant van lichaam in balans (Hatha) en draag je al je handelingen op aan je essentie, aan je ware Zelf (Kriya Yoga). De methoden en technieken die ik hiervoor gebruik zijn telkens vernieuwend, met altijd een basis. Geen enkele les is hetzelfde en ik stem mijn les altijd af op de groep. Gevorderd of beginner, het kan allemaal in 1 les. 

Wat altijd in de Hatha Yoga & Kriya Yoga lessen aan bod komt is (willekeurige volgorde):

  • Chanten (mantra zingen)
  • Yoga Asana (lichaamshouding)
  • Mudra’s (energie zetels handen)
  • Pranayama (ademtechniek)
  • Dhyana (meditatie)
  • Kriya (kan in de vorm alle bovengenoemde)

De Hatha Yoga & Kriya Yoga lessen duren 90 minuten, het is oude wijsheid in moderne samenleving gegoten in de Yogales.

Yoga Anatomie & Filosofie

De Hatha Yoga & Kriya Yoga lessen zijn doordrenkt met Yoga anatomie en Yoga filosofie. Het is namelijk belangrijk om te weten wie jij in essentie bent en hoe je daar komt. 

Je essentie, je ware Zelf is de liefde, vrede, stilte, vrijheid en eeuwig oneindig geluk. De attributen van je ware Zelf zijn: wijsheid, mind, adem/ prana  en het lichaam. Je essentie zoekt continue expressie via deze attributen, maar dat lukt niet altijd, omdat wij zo vol zitten. Vol zitten met gedachten, emoties, ervaringen, blokkades en pijntjes in het lichaam, moeilijke ademhaling en trauma in je lichaam en mind.

Met Hatha & Kriya Yoga zoals ik het onderwijs  maak je de verschillende lagen van jezelf, van je attributen, schoon, waardoor de expressie van je essentie ervaren kan worden door je lichaam, adem en mind.

Je hebt nu eenmaal dit leven gekregen en het leven dient geleefd te worden. Hoe jij dit leven leeft, dat maakt het verschil. Vanuit Yogic perspectief kan je het leven vanuit twee invalshoeken leven: actie of reactie. Als je je leven leidt vanuit reactie, dat betekent dat je gehechtheden in jezelf hebt. Als je leeft vanuit actie (kriya), dan geef je dit stukje leven wat je bent, volledig de kans om tot bloei te komen, expressie te vinden. Dan leef je vanuit je ware essentie, vanuit datgeen wat je werkelijk bent: liefde, vrede, stilte, vrijheid en gelukzaligheid. Je wordt dan niet beperkt in je doen en laten in het dagdagelijks functioneren. Het dagdagelijks leven is prachtig om te leven! Check voor jezelf, ben ik aan het leven vanuit actie of reactie? Dit is ‘swadhaya’ (bron: Patanjali Yoga Sutra: swadhyaya is het Sanskriet woord voor Zelf studie). 

Patanjali brengt ‘tapah svadhyaya ishvara-pranidhana kriya-yogah’. Alleen yogahoudingen op de mat beoefent dat is geen Yoga. Yoga is een manier van leven. Yoga is niet alleen datgene wat je op de yogamat beoefent. Het leven op zich is Yoga.
Vanaf je geboorte tot je dood ben je constant met je lichaam in een of ander houding (asana). Als je de wetenschap van de moeiteloosheid van het lichaam snapt, dan hoef je nooit meer yogahoudingen te oefenen. Er is namelijk geen verschil in je dagdagelijks leven en houdingen op de mat beoefenen. Tot die tijd is het nodig om te oefenen, om de moeiteloosheid in je lichaam te creëren. Wanneer je moeiteloos bent in achterover houdingen, staande houdingen,  zijwaarts gebogen houdingen en getwiste houding, dan leer je de taal van moeiteloosheid. Je brengt je lichaam in die verschillende houdingen om geen verandering toe staan, om overal hetzelfde te zijn, want je essentie en onveranderlijk. En wanneer je essentie expressie heeft gevonden in je lichaam, dan ben je moeiteloos geworden.
In het begin doe je moeite om in de houding te komen en te blijven en je leert vervolgens deze moeite los te laten. Uit het doel blijven dat is een belangrijke indicator en richting van je oefening. 

Het gaat erom dat een houding makkelijk, fijn en prettig is en geen moeite kost. Het gaat om je maximale expressie van je essentie, je ware Zelf. Wanneer er moeite is, dan is iets anders daar. Je zou zo licht moeten zijn als een veer als een bloem. Die lichtheid, die diepte in je lichamelijkheid, is de vertegenwoordiging van Het Bewustzijn in jou. 

Je lichaam, je levensenergie en je mind: dit is het speelveld van Het Bewustzijn (Purusha) en Natuur (Prakriti) in jou. Hoe jij hiermee omgaat, dat is belangrijk. Creëer je alleen ruimte voor Purusha, Het Bewustzijn, of alleen voor Prakriti, Natuur, of ben je in staat om voor beiden ruimte te maken? 

Als je aan het slapen bent dan is je lichaam hetzelfde, je mind is hetzelfde en je levensenergie is hetzelfde. Als je slaapt ben je alleen expressie aan het geven aan Prakriti, aan de Natuur, je bent niet in staat om het leven in jou te schouwen. Het Bewustzijn ontbreekt, wanneer je slaapt. 

Yoga beoefenen betekent: bouwen aan constant expressie geven aan je essentie, aan je ware Zelf.
Er is een constante aantrekking van De Natuur (Prakriti), richting de dood, het afsterven. Aan de andere kant is er een constante expressie van het Zelf, Het Bewustzijn (Purusha), wat eeuwig is en voor altijd zal zijn. 

Waar besteed je je tijd aan in het leven?

Stel je voor, je hebt in de ochtend 2 uur aan yoga houdingen geoefend en de rest van de tijd ben je aan het slapen of je bent afhankelijk van de Natuur, doordat je niet moeiteloos door de dag heen beweegt. Dat betekent: je oefening is verloren gegaan en je weet niet de wetenschap van beoefening van yoga houdingen. Als je yogahoudingen aan het oefenen bent dan is dat een voorbereiding voor de rest van de dag hoe onafhankelijk en interdependent, je in staat bent je lichamelijke moeiteloze expressie te geven aan jezelf. Dat je vrij, content en moeiteloos bent in je lichaam. Als je yoga beoefening niet leidt tot meer vrijheid en moeiteloosheid in je lichaam dan is het tijd om kritisch te kijken naar je yoga ‘workout’. Brengt je beoefening van Yoga jou meer naar je essentie of niet? 

Wat levert het mij op?

In ieder geval een soepel en prettig aanvoelend lichaam, een rustige kalme ademhaling en meer rust en stilte in je mind. Dit zijn de neveneffecten, wanneer je bij je essentie bent, bij je ware zelf. 


Menu Title