English

Pranayama (ademtechniek)

Waarom is er beoefening van pranayama in Yoga?

Pranayama betekent ademtechniek. Het woord pranayama kan gesplitst worden in twee woorden: prana en ayama. Alle vormen van energie is prana, het wordt levensenergie genoemd. Alles in deze creatie, in deze wereld, is levensenergie welke zich in verschillende vormen manifesteert. Ayama betekent in het Sanskriet “ervaren van de dimensie ervan”.

Zuurstof?

Veel mensen denken dat door beoefenen van pranayama de zuurstofgehalte in het lichaam toeneemt wat weer gunstig is voor de gezondheid. Dit is een verkeerd concept en opvatting. Door beoefenen van pranayama wordt de doeltreffendheid en efficiency van het lichaam opgebouwd zodat met minimum gebruik van zuurstof hetzelfde activiteitenniveau kan worden bewerkstelligd en uitgedrukt. Dat betekent dat pranayama een techniek is dat het proces van ademhalen op een pure manier optimaliseert waardoor verschillende systemen in je lichaam worden gestimuleerd en geoptimaliseerd en van energie, levensenergie, worden voorzien.

Prana (levensenergie)

Nu ben je bijvoorbeeld voor je energiebehoefte meer afhankelijk van voedsel, van adem en van zonlicht. Je bent hier afhankelijk van om de systemen in je lichaam van levensenergie te voorzien. Wanneer je voeding tot je neemt, dan voel je je energiek. Met de beoefening van pranayama zal geleidelijk je consumptie van voedsel afnemen. Je adem zal zich uitbreiden en je gedachte (je brein) wordt kalmer. Met yoga, met beoefening van pranayama bewerkstellig je een directe link tussen jeZelf en de levensenergie. Nu je de de directe link met de levensenergie hebt bewerkstelligd, zal je minder behoefte hebben om je energiebehoefte via een ander medium te vervullen. De consumptie vanuit deze mediums zullen minstens worden geminimaliseerd. Dus: Wanneer je bekwaam bent om deze levensenergie expressie te geven, dan ben je een ruimte aan het creëren waar je jeZelf kan uitdrukken. De ruimte voor deze expressie of uitdrukking is een ‘gebeurtenis’, iets dat ‘ontstaat’. Door beoefenen van pranayama ben je gunstige voorwaarde scheppende omgeving in je systemen aan het creëren waardoor deze gebeurtenis kan ‘ontstaan’ in jeZelf.

Pranayama heeft positieve effecten op:

  • cardio vasculaire systeem
  • ademhalingssysteem
  • spijsverteringssysteem
  • huid
  • endocriene systeem
  • zenuwstelsel

Algemene positieve effecten van pranayama zijn dat je lichaam sterk en gezond wordt en een goede gewicht krijgt. Er komt glans in het gezicht en ogen die als diamanten fonkelen. Met pranayama wordt je brein voorbereid voor dharana en dhyana, dit is ‘limb’ 6&7 van Patanjali Yoga Sutra’s, waarna je klaargestoomd bent om meditatie te laten ‘ontstaan’.

Neem contact op