English

Satsang

Kosten: 2 strippen (of 30 Euro)
Duur: 3 uur
Waar: In Zwolle Stadshagen, wijk Frankhuis

Opbouw Satsang:

– Hatha Yoga & Kriya Yoga (eerste 90 minuten)
– korte pauze
– ruimte voor stellen van vragen
– Kriya oefeningen
– Afsluiting met 1 chant (mantra)


Waarom Satsang?

Het is niet je leefstijl , werk, familie of situaties welke stress of andere fysieke & mentale klachten veroorzaken. Of je het nou stress, angst of boosheid noemt; in essentie is het jou onvermogen om jouw lichaam, gedachten, emoties en energie te managen. Het gaat niet om het managen van stress of reduceren van klachten. In de kern gaat het erom dat je stress, fysieke en mentale klachten niet creëert. Vanuit je aard ben jij geen stress.

Wanneer jij een simpele yogic practise volgt, zul je merken dat de verschillende systemen in je lichaam, in zijn geheel, met een bepaalde gemak en ontspanning zullen functioneren. Dan is er geen sprake van stress.

Levensenergie ‘Prana’

Wij werken met de energie in je lichaam en sturen het systeem in een bepaalde richting. De Asana (yoga houdingen) is een aspect hiervan. Door het lichaam in verschillende houdingen te plaatsen stuur je de energie in een specifieke richting. Deze wetenschap gebruiken wij  bij Yoga Hart Zwolle. Deze fysieke voorbereiding van het lichaam heeft als doel om hogere dimensies van ons bewustzijn te ervaren. Een hogere dimensie van ons bewustzijn is onze Ziel, jeZelf.

Yoga is ontworpen om met bewustzijn expressie te vinden voor jeZelf, je Ziel. Het is dat wij blokkades hebben in onze Lichaam-, Adem- en Brein- ‘lagen’ waardoor deze expressie niet kan ontstaan.
In de Satsang samenkomst werk jij gericht aan die blokkades en los je de blokkade op. Op deze manier laat je de levensenergie ‘prana’ weer stromen. Door Pranayama leer je door middel van ademtechnieken deze levensenergie hanteren, waardoor deze levensenergie beter gaat stromen en blokkades opheft. In meditatie laat je het denken, je mind, stilvallen waardoor je mind in je hart valt en ziel begint te schijnen. De blokkade van je gedachten vallen dan weg. Dit is niet iets wat je kan doen, het is iets dat gebeurt, dat ontstaat.

Wanneer de verschillende systemen van je mind, je adem en je lichaam ‘in balans’ is dan begint je energie van binnenuit te stromen, vanuit je Essentie. Dit is de liefde, vrede, stilte, vrijheid en geluk.  

Voor je lichaam geldt: ‘Sthira Sukham Asanam’, stabiel, comfortabel en voor langere tijd stil kan zijn in een meditatiehouding. Voor je adem geldt dat deze diep, subtiel, aaneengesloten en zonder onderbrekingen gebeurt. En voor je mind geldt dat ‘Chitta vritti Nirodha’ ineens ontstaat, dat de modificaties van het denken stopt.

Wanneer de energie van binnenuit begint te stromen, vanuit je bron van eeuwig geluk, blijdschap, stilte, vrede en wijsheid, dan zal je dit niet ontgaan. Dit is de opwaartse energie.

Dit is het geheim van een goede gezondheid, wat meditatieve yogi’s jaren geleden hebben ontdekt in India.

5 elementen

De hele creatie is een manifestatie van 5 elementen wat voortkomt uit de levensenergie ‘prana’. Dat geldt ook voor ons lichaam. Van deze 5 elementen, zijn er 4 waar je daadwerkelijk aan kunt werken. Die ene andere element kun je alleen ervaren. Het gaat om:

  • Aarde, je lichaam bestaat uit 12% aarde
  • Water, je lichaam bestaat uit 72% water
  • Vuur, je lichaam bestaat uit 4% vuur
  • Lucht, je lichaam bestaat uit 6% lucht
  • En de rest is het element Ruimte wat de basis is van bovengenoemde elementen.

Ons lichaam is vergelijkbaar met een vat energie. Deze levensenergie stroomt door je lichaam door Nadi’s (energiekanalen). Knooppunten van deze Nadi’s noemen wij in de volksmond chakra’s. Drie belangrijke Nadi’s zijn de Ida, Pingala en Sushumna.

Van ‘grof’ naar ‘subtiel’

We bewegen in de Satsang samenkomst van groffe materie, het lichaam, naar subtiele materie, je gedachten en mind. De richting is:

Het lichaam=groffe uiting Mind
Mind= subtiel uiting Lichaam
Het lichaam en Mind zijn aan elkaar gekoppeld. Je adem is het resultaat van je lichaam en mind.

Het geheim van een goede gezondheid is dat de levensenergie in het lichaam, vanuit je Eseentie, vanuit jeZelf stroomt.
Nu hebben duizenden jaren geleden meditatieve yogi’s uit India het geheim van deze energiestroming Prana ontrafeld.

Ik ben door gerealiseerde Yogi’s opgeleid om te werken met de levensenergie ‘prana’.
Satsang bijeenkomst bij Yoga Hart Zwolle is gebaseerd op deze kennis uit de Yoga Wetenschap.

Charadha Primkoemarie
Grootmeester Yoga