English

Workshop Meditatie

Meditatie workshop Zwolle

Chitta vritti nirodhah

Yoga is “Chitta vritti nirodhah” (Patanjali Yoga Sutra’s, in het Sanskriet). Dit bekent dat Yoga het pad is dat de wevelingen in je gedachten stopt. Het stilvallen van het denken. Wanneer de wevelingen in je hoofd stoppen, op dat moment val in je in je ware Zelf. Dit is een gebeurtenis ‘iets dat ontstaat’, het is niet dat je het kan laten gebeuren of dat je iets kan doen.

Je kan het vergelijken met het planten van een zaadje in de grond. Je moet het zaadje verzorgen, je moet ervoor zorgen dat het zaadje in de juiste atmosfeer en condities kan groeien. Dan zal het plantje ineens uit het zaadje ontspruiten en het zal een blijvende gebeurtenis van groeien en bloeien blijven. Het plantje is ineens ‘ontstaan’.

Holistische benadering

Yoga is een holistische benadering, het bestaat uit ‘de 8 limbs (ledematen) van Patanjali Yoga Sutra’s’. Meditatie is een van ‘ledematen’ van Yoga. Het beoefenen van Asana’s en pranayama zijn op geleide schaal bevorderend voor de beoefening van meditatie en het helpt degene die mediteert sneller vooruitgang te boeken op het pad van meditatie. Asana is de ‘3e limb van Patanjali Yoga Sutras’ en dient “Sthiram Sukham Asanam” te zijn. Dit betekent dat een Asana stabiel en comfortabel dient te zijn. Door het doen van Asana’s is het de bedoeling het lichaam zo comfortabel en stabiel mogelijk te laten zijn in elke positie die het aanneemt. Dit zal degene die mediteert helpen om in een houding (asana) voor meditatie voor een langere tijdsduur stil te kunnen zitten. Met de beoefening van pranayama wordt de adem van degene die mediteert, diep en subtiel (wat komt door de directe link met de levensenergie prana) wat weer een indicatie is voor een kalm brein.

Schouwer

De meeste mensen ervaren hun problemen in het leven in hun mentale lichaam (het brein) of in het fysieke lichaam (lichaam). In meditatie wordt er een ruimte gecreëerd (wat een gebeurtenis is) door schouwend naar het lichaam en brein (je ‘vrittis’=gedachten) te kijken. In Yoga wordt dit ‘witnessing’ genoemd, wat bij benadering dichtbij het woord schouwen komt.

Waarom is het belangrijk om te schouwen? Het is belangrijk om te schouwen, omdat we onsZelf identificeren met ons lichaam en brein (denkpatroon, gedachten) en geloven dat we het lichaam en brein zijn. Wat jij in wezen bent is voorbij je lichaam en brein.

Dus meditatie is, om het makkelijk uit te leggen, een techniek dat je identificaties breekt met je lichaam en brein en helpt je, om je ware natuur, jeZelf, te realiseren. Dan ben je ‘gewoon gelukkig, zonder enig reden’ en ‘blij vanuit je ware natuur, je ware oorsprong’.

Geen gedachten meer?

Het is grappig om te zien dat mensen overal ter wereld geloven dat er in meditatie geen gedachten meer horen te zijn. Ik leg altijd uit dat je brein ook een orgaan is, net als je hart. Je wil toch ook niet dat je hartslag stopt als je aan het mediteren bent, of wel soms? Je brein is gewoon een instrument, een orgaan, dat een paar mogelijkheden heeft. Een van deze mogelijkheden is het produceren van gedachten. Dat is de gewoonte van de hersenen. Het is dat wij niet weten wat de gewoonte van onze brein is en hoe we onze brein in zijn volledige omvang en capaciteit kunnen gebruiken om ons leven te leven. Het is precies net als dit: de ‘gewoonte’ van een radio is dat het geluid produceert wanneer je hem aanzet.

Happening

In deze workshop ga je begrijpen wat de gewoonte van onze brein is en hoe meditatie kan ‘gebeuren’, kan ‘ontstaan’. Meditatie is niet iets wat je kan doen, het is iets dat ‘gebeurt’, dat ‘ontstaat’. Het is een ‘happening’. Het is net als -houden van-. Je kan niet zeggen ‘ik ga nu van je houden’, nee, liefde is gebeurt (love has happened). Het is een gebeurtenis, een innerlijk gevoel of een innerlijke sensatie.

Een ander voorbeeld om het te verduidelijken: weet je nog dat je leerde fietsen? Mensen kunnen je leren om op een fiets te zitten, hoe je het stuur moet vasthouden. Maar het balanceren dat moet je uiteindelijk Zelf doen, anders val je van je fiets af. Meditatie is precies als deze twee aangedragen voorbeelden: je moet zeg maar, de handigheid erin krijgen door oefenen, oefenen, oefenen. Je kon toch ook niet in een keer meteen wegfietsen, of jij wel? Dan zul je het verstaan en begrijpen. Niemand kan jou leren hoe je dient te balanceren, dat is een innerlijk gevoel en ervaring en dat is waar yoga overgaat: om jeZelf te kennen.

Als laatste krijg je aangereikt wat de voordelen van meditatie zijn in je dagelijkse leven.

Neem contact op