English

Hatha Yoga & Kriya Yoga

Breng je lichaam, adem en mind door yogic technieken terug naar je ware Essentie van liefde, vrede, stilte, vrijheid en geluk.
Je doet moeite om weer moeiteloos te worden!
Het toepassen van oude wijsheid in de moderne samenleving gedoceerd door Grootmeester Yoga.

Opbouw Hatha Yoga & Kriya Yoga les van 90 minuten
(willekeurige volgorde):

  • Chanten (mantra zingen)
  • Yoga Asana (lichaamshouding)
  • Mudra’s (yogic handgebaar)
  • Pranayama (ademtechniek)
  • Dhyana (meditatie)
  • Kriya (kan in de vorm alle bovengenoemde)

Yoga is meer dan alleen yogahoudingen op de mat beoefenen: het is een manier van leven. Vanaf je geboorte tot je dood is je lichaam continue in een of andere houding (asana) Als je de wetenschap van de moeiteloosheid van het lichaam snapt, dan hoef je nooit meer yogahoudingen te oefenen. Er is namelijk geen verschil in je dagelijks leven en houdingen op de mat beoefenen. Tot die tijd is het nodig om te oefenen, om de moeiteloosheid in je lichaam te creëren. Door toepassen van Hatha Yoga en Kriya Yoga technieken schoon je lichaam, adem en mind op. Zo geef je ruimte aan de expressie van je ware Zelf, je Essentie.

Achtergrond Hatha Yoga & Kriya Yoga

Door toepassen van Hatha yoga en Kriya Yoga technieken ben je je lichaam, adem en mind aan het opschonen waardoor de expressie van je ware zelf, je essentie kan komen. Die liefde, vrede, stilte, vrijheid en eeuwig onbegrensde geluk ervaar je dan in dit lichaam/ adem en mind. Hoe mooi is dat? 
De expressie van het Zelf is voorbij woorden en ervaringen. Maar om je toch een beeld te geven:
– In je lichaam wordt de moeiteloosheid ervaren alsof je gedragen wordt, zo licht bent als een veertje.
– In je mind wordt de moeiteloosheid ervaren als een wijdse onbegrensd open ruimte. De grote volle leegte in je mind.
– In je adem wordt de moeiteloosheid ervaren alsof je adem stilvalt. Je adem is dan zo subtiel dat je niet meer merkt dat je ademhaalt. 

Hatha Yoga & Kriya Yoga

In de naam Hatha komen de Sanskriet woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking.

Kriya Yoga is de Yoga van het handelen, van actie. Wanneer je onbaatzuchtig al je handelingen kan doen, dan ben je er! Dit is nog niet zo makkelijk voor de meeste mensen.
Om het simpel uit te leggen. Bij mij in de les breng je je linker- en rechterkant van lichaam in balans (Hatha) en draag je al je handelingen op aan je essentie, aan je ware Zelf (Kriya Yoga). De methoden en technieken die ik hiervoor gebruik zijn telkens vernieuwend, met altijd een basis. Geen enkele les is hetzelfde en ik stem mijn les altijd af op de groep. Gevorderd of beginner, het kan allemaal in 1 les. 

Yoga Anatomie & Filosofie

De Hatha Yoga & Kriya Yoga lessen zijn doordrenkt met Yoga anatomie en Yoga filosofie. Het is namelijk belangrijk om te weten wie jij in essentie bent en hoe je daar komt. 

Je essentie, je ware Zelf is de liefde, vrede, stilte, vrijheid en eeuwig oneindig geluk. De attributen van je ware Zelf zijn: wijsheid, mind, adem/ prana  en het lichaam. Je essentie zoekt continue expressie via deze attributen, maar dat lukt niet altijd, omdat wij zo vol zitten. Vol zitten met gedachten, emoties, ervaringen, blokkades en pijntjes in het lichaam, moeilijke ademhaling en trauma in je lichaam en mind.

Met Hatha & Kriya Yoga zoals ik het onderwijs  maak je de verschillende lagen van jezelf, van je attributen, schoon, waardoor de expressie van je essentie ervaren kan worden door je lichaam, adem en mind.

Yoga is ontworpen om met bewustzijn expressie te vinden voor je Essentie, je Ware Zelf.

Yoga gaat om het vermogen om met jeZelf te zijn wanneer je je lichaam op de mat in verschillende richtingen en posities plaatst. Het gaat om kracht opbouwen door te luisteren naar je lichaam, door je maximaal te rekken en deze stretch over je gehele lichaam te voelen. Om elke beweging met je gehele lichaam met bewuste aandacht (bewustzijn) te maken. Het is de bedoeling dat door het beoefenen van Asana’s, in elke positie dat het aanneemt in de Asana, het lichaam zo comfortabel en stabiel mogelijk te laten voelen.

Geheim gezondheid

De totaliteit van het onderwerp Yoga is ontworpen om naar de staat van bewustzijn te bewegen om deze staat vervolgens te kunnen uitdrukken. In de asana yoga les zal de reis richting je vermogen om de hogere staat van bewustzijn te uiten zijn. De bewustwording op lichamelijk niveau is om één te zijn met de ruimte om je heen. Op adem niveau is het de eenheid met de levensenergie om je heen. Op gedachte niveau is het om in het NU te vallen waardoor alleen de uitdrukking van pure bewustzijn overblijft. Door deze hogere staat van bewustzijn eigen te maken tijdens het beoefenen van houdingen (asana’s), wanneer het lichaam op de yogamat zich in verschillende posities beweegt, zullen de karma’s of conditioneringen die je lichaam heeft ervaren op zijn levenspad oplossen. Door in de yogahouding te rekken, te balanceren en kracht op te bouwen komen de blokkades die je vanuit karma hebt opgebouwd los en ben je bevrijd van die blokkade. Het is één van de best mogelijke dingen die je kan overkomen in je levenscyclus. Dit is een van de best bewaarde geheimen voor een goede algehele gezondheid, duizende jaren geleden ontdekt door meditatieve yogi’s uit India.

Waar besteed je je tijd aan in het leven?

Stel je voor, je hebt in de ochtend 2 uur aan yoga houdingen geoefend en de rest van de tijd ben je aan het slapen of je bent afhankelijk van de Natuur, doordat je niet moeiteloos door de dag heen beweegt. Dat betekent: je oefening is verloren gegaan en je weet niet de wetenschap van beoefening van yoga houdingen. Als je yogahoudingen aan het oefenen bent dan is dat een voorbereiding voor de rest van de dag hoe onafhankelijk en interdependent, je in staat bent je lichamelijke moeiteloze expressie te geven aan jezelf. Dat je vrij, content en moeiteloos bent in je lichaam. Als je yoga beoefening niet leidt tot meer vrijheid en moeiteloosheid in je lichaam dan is het tijd om kritisch te kijken naar je yoga ‘workout’. Brengt je beoefening van Yoga jou meer naar je Essentie of niet? 

Wat levert het mij op?

In ieder geval een soepel en prettig aanvoelend lichaam, een rustige kalme ademhaling en meer rust en stilte in je mind. Dit zijn de neveneffecten, wanneer je bij je Essentie bent, bij je ware zelf. 

Richtlijnen voor voeding:

Voor goede resultaten tijdens de Hatha Yoga & Kriya Yoga les worden richtlijnen aangedragen ten aanzien van voeding. Alle Yoga lessen worden op een lege maag gevolgd. Twee uur voor aanvang van de Yoga les geen vast voedsel nuttigen. Graag geen koffie, thee of sapjes drinken. Je kan (warm) water drinken. Na de les mag er weer voedsel genuttigd worden.

Nu, ben jij er klaar voor om echte yoga te ervaren gedoceerd door een Grootmeester? Authentieke yoga, hoe yoga was bedoeld, wat meditatieve yogi’s eeuwen geleden hebben ontdekt in India. Nu toegankelijk en beschikbaar in Zwolle centrum, en Stadshagen, hoe mooi is dat? Dit is Yoga voorbij alle stijlen, vanuit de Bron, zoals Yoga bedoeld is: Yoga zoals het is. De onthulling van transformatie. Ben jij er klaar voor?

Neem contact op